Interviu cu regizorul Alfonso-Santos Gargallo, membru juriu FFIR14: „Este nevoie de astfel de festivaluri pentru a-ți lărgi viziunea asupra lumii”

Peisajul cinematografic românesc începe să capete un nivel ridicat de diversitate, ceea ce se reflectă în performanțele internaționale pe care peliculele românești și regizorii autohtoni reușesc să le atingă. Cu toate acestea este nevoie de o varietate constantă și la nivelul festivalurilor de film ce se desfășoară în România. Tocmai din acest motiv, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și-a propus întotdeauna să abordeze teme diferite și aspecte diverse prin care poate surprinde și expune cât mai clar realitatea socială și cutumele societății în care trăim.
Ediția de anul acesta a Festivalului de Film și Istorii Râșnov (FFIR) a abordat o temă foarte actuală la nivel social și geopolitic. Cea de-a XIV-a ediție a FFIR a avut ca temă principală Granițe/Borders. Practic, tema centrală a festivalului a gravitat în jurul unui spectru ce pune în lumină paradigma anumitor granițe sociale dintre oameni, formate pe parcursul ultimelor decenii în contextul unei lumi tot mai axate pe tehnologizare, globalizare sau industrializare accelerată.
Ținând cont de realitatea din 2022, istoria ce se trasează în zilele noastre va rămâne ca reper în evoluția societății pentru următoarele decenii. Considerăm că surprinderea realității actuale ne definește viitorul apropiat, iar această temă ne-a oferit prilejul de a discuta, într-un interviu FFIR, cu regizorul spaniol Alfonso-Santos Gargallo, membru al juriului oficial FFIR2022/FFIR14.
Gargallo este de părere că istoria este un aspect foarte important într-o lume tot mai schimbătoare și tot mai interesată de rapiditatea evoluției pe plan social și politic. În plus, regizorul spaniol consideră că festivalurile ce abordează tema documentarului și a istoriei în sine ar trebui să fie mai prezente și mai urmărite atât de public cât și de specialiștii din întregul sistem cinematografic.
Mai jos puteți parcurge interviul integral cu regizorul de origine spaniolă Alfonso-Santos Gargallo, membru în juriului ediției a XIV-a a Festivalului de Film și Istorii Râșnov.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
FFIR: E prima dată când ajungi la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov. Sunt curios să aflu cum ai aflat de festival și care a fost prima impresie?
Alfonso-Santos Gargallo: Mihai a fost cel care m-a contactat anul trecut și mi-a propus să fiu unul dintre membri juriului. Am fost încântat pentru că a fost prima oară când am participat la un astfel de festival, iar pentru mine a fost o oportunitate foarte bună să descopăr filme pe care foarte greu le poți vedea altfel.
Impresia pe care mi-a făcut-o e una incredibilă deoarece este o treabă foarte bine făcută. Selecția este foarte bună, sunt impresionat de calitatea și de profunzimea tuturor filmelor. Am învățat multe despre propria istorie fiindcă anul acesta, de exemplu, sunt două filme despre războiul civil din Spania. Și, bineînțeles, am învățat multe și îmi place mult să văd filme despre istoria României sau despre istoria altor țări.
Festivalurile de film documentar, proiecte extrem de importante pentru cinematografie
FFIR: Cât de importante crezi că sunt festivalurile de film documentar pentru lumea cinematografică? Pentru că, dacă ne gândim la asta, sunt niște festivaluri de nișă.
Alfonso-Santos Gargallo: Sunt foarte importante pentru că, în opinia mea, fiecare film spune o poveste. Istoria trebuie spusă. Trebuie construite povești despre istorie. Deci chiar dacă este vorba despre realitate, trebuie să creezi un discurs.
Când faci un film despre istorie, îți spui punctul de vedere despre faptele prezentate. Și sunt atâtea puncte de vedere, încât e nevoie de ele. Iar un astfel de festival este singurul mod în care poți afla diferite puncte de vedere și diferite moduri de a vedea istoria.

FFIR: La festivalurile de acest tip, așa cum bine ai menționat, poți afla despre lucruri care țin de istorie și de educație. Consideri că ar fi bine ca mai mulți oameni să participe la astfel de festivaluri la care pot descoperi istoria altor țări?
Festivalurile de film documentar lărgesc viziunea asupra realității
Alfonso-Santos Gargallo: Da, desigur. Istoria este foarte importantă. Când vezi un documentar la televizor, de exemplu, istoria este o chestiune politică. De aceea, există anumite puncte de vedere, anumite poziții referitoare la istorie, pe care nu ai voie să le exprimi. Așa că, aceste festivaluri sunt mai libere.
Ele îți pot arăta lucruri pe care nu te așteptai niciodată să le descoperi. După părerea mea, este nevoie de astfel de festivaluri pentru a-ți lărgi viziunea asupra lumii și pentru a fi mai tolerant cu viziunile altor oameni.
Fiindcă atunci când cineva îți e dușman, asta este pentru că are un punct de vedere diferit de al tău, dar nu e o persoană rea, pur și simplu are o altă viziune asupra realității.
FFIR: Ce părere ai despre conceptul de anul acesta al festivalului? Conceptul este Granițe/Borders. Crezi că e un concept bun, luând în considerare situația geopolitică actuală din Europa?
Conceptul Granițe, Borders, un concept viu în actuala societate
Alfonso-Santos Gargallo: Absolut. Mă gândeam zilele astea la filmul „Marea Iluzie”, al lui Jean Renoir, în care este vorba despre limite, granițe. Și este un concept viu în continuare pentru că granițele sunt o invenție a oamenilor.
Și e păcat că astfel de lucruri provenite din mințile noastre provoacă atâta durere și atât de mult stres atâtor oameni din lumea întreagă: frontierele.
Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov s-a desfășurat anul acesta între 14 august și 4 septembrie în mai multe locații din zona Râșnov și Brașov. Mai exact ediția FFIR2022 a avut loc în Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara, Crizbav, Felmer, Vulcan și Hărman.