Interviu cu istoricul și eseistul Theodor Paleologu: „Noțiunea de graniță depășește cu mult contextul actual. E vorba de granițele sinelui, granițele conștiinței”
Anul acesta la Festivalul de Film și Istorii Râșnov tematica evenimentului a reușit să surprindă, să aducă împreună idei și dezbateri, dar, dincolo de toate, să impună o realitate socială și geopolitică tot mai actuală.
Granițe sau Borders a fost tema centrala a ediției cu numărul 14 a Festivalului de Film și Istorii Râșnov, iar construcția culturală și cinematografică din jurul acesteia a generat debate-uri cu oameni importanți din cultura românească autohtonă.
Așa cum declara la debutul festivalului Mihai Dragomir, directorul FFIR, evoluția societății a dus la schimbări masive în toate zonele posibile. Fie că vorbim despre tehnologizare, industrializare în masă sau efectul de globalizare, lumea în care trăim își retrasează valorile, dar și scopurile.
Ce sunt până la urmă granițele? Am putea conclude că ele pot fi definite în funcție de interesul personal. Cu toate acestea, care sunt cele mai importante granițe din societatea actuală? Oare cele teritoriale sau poate doar cele pe care le trasăm în propriile noastre minți și trăiri?
Întrebările pe care ni le-am adresat nouă înșine încă de la începutul anului 2022 au avut legătură cu granițele și idealul acestora. Elementul cinematografic al festivalului a fost pe deplin susținut pe această tematică de granițe sau borders prin numeroasele pelicule ce au abordat conceptul de graniță, fie că a fost una fizică, palpabilă, fie că a fost vorba de granițe imaginative și morale.
La nivelul evenimentelor conexe ale FFIR14 granițele au jucat un rol la fel de important. Festivalul de Film și Istorii Râșnov a respectat tematica granițelor aducând în fața participanților și a cinefililor o suită de dezbateri sau expoziții strict legate de ADN-ul unei granițe.
Ținând cont de importanța conceptului de anul acesta al FFIR am decis că o discuție cu oameni de specialitate ar putea aduce mai multă lumină asupra întrebării despre ce sunt granițele acum și ce potențial au.
Granițele și potențialul lor social și moral
Tocmai din acest motiv am stat de vorba cu istoricul, eseistul, omul politic și profesorul Theodor Paleologu care a fost alături de noi la diverse dezbateri din cadrul festivalului.
Am încercat să înțelegem ce înseamnă în viziunea unui specialist aceste trasamente teritoriale numite granițe, plusând la o nevoie cât de simplă posibil: ce sunt granițele acum și ce rost sau sens mai au?
Mai jos puteți urmări interviul realizat cu profesorul Theodor Paleologu.
FFIR: Cât de important considerați a fi Festivalul de Film și Istorii Râșnov în peisajul cinematografic din România?
Theodor Paleologu: Pentru mine e foarte important pentru că vin aici de aproape zece ani, din 2013, dacă nu mă înșel. Doar în timpul pandemiei nu am putut veni, de-aia m-am și bucurat acum că pot participa. Deci pentru mine e esențial. E o experiență minunată, o atmosferă pe care o regăsesc mereu cu mare bucurie.
FFIR 14, un festival cu dimensiune pedagogică
Pe de altă parte, evident că are o dimensiune pedagogică esențială pentru că avem și o școală de vară, sunt studenți care vin, asta e foarte important, și o combinație între film, adică, să spunem, entertainment, dar pe de altă parte e un festival care are o dimensiune pedagogică extraordinară.
FFIR: Considerați că Festivalul de Film și Istorii Râșnov are puterea să formeze și să educe viitori cinefili?
FFIR este un festival de film, dar în același timp, un loc de dezbateri intelectuale, de întâlniri. E o experiență minunată. Atmosfera Festivalului de Film de la Râșnov este o încântare și recomand tuturor celor care vor să vadă filme bune, să învețe în același timp și pe de altă parte să ia parte la o asemenea experiență umană și chiar entuziasmantă.
FFIR: Cum vi se pare tema aleasă pentru anul acesta și atinge ce trebuie?
Theodor Paleologu: Atinge perfect. Pentru că granițele Ucrainei trebuie respectate și trebuie să redevină cele de dinainte de 2014. Pentru că integritatea teritorială a Ucrainei este unul dintre fundamentele ordinii internaționale de după căderea comunismului. Dacă începem să acceptăm pretențiile ruse se duce naibii tot. E ca un domino.
Pentru că nu e niciun motiv ca alte țări cu arme nucleare să nu facă la fel. Deci e vorba despre un lucru absolut esențial, deci ați ales perfect această temă. De obicei, luam și eu parte la decizia privind tema. De data asta nu a fost cazul, dar nici nu se putea mai bine, chiar vă felicit pentru alegerea acestei teme.
Granițe teritoriale și granițe morale pentru incluziune sociala
Sigur că noțiunea de graniță depășește cu mult contextul actual. E vorba de granițele sinelui, granițele conștiinței, granița care separă, dar totodată unește pentru că granița nu e doar separare, este și o manieră de a lua contact cu celălalt peste graniță. E, cred, o noțiune fundamentală.
E o noțiune care poate fi abordată din tot felul de perspective, din perspectiva filosofiei politice, din perspectiva psihologiei, din perspectiva diplomației, este o temă care, evident, federează, adună în jurul ei o sumedenie de teme conexe.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ediția de anul acesta a Festivalului de Film și Istorii Râșnov s-a desfășurat în Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara, Crizbav, Felmer, Vulcan și Hărman. Tema principală a acestei ediții FFIR a fost concentrată în jurul ideii de granițe-borders un concept ce își propune să răspundă la întrebări și provocări multiple ce țin de libertățile individuale și creative.