Interviu cu Cosmin Budeancă – fondatorul Școlii de Vară din cadrul FFIR
„În echipă putem să facem lucruri extraordinare”
La Festivalul de Film și Istorii Râșnov am discutat anul acesta despre Granițe, sub multiplele aspecte pe care le presupune acest concept. Fie că discutăm despre granițe teritoriale sau limitări la nivelul percepției, toate sunt create în mintea noastră, iar, conștientizarea acestora este primul pas către deschidere. Iar deschiderea este cunoaștere și înțelegere, după cum ne spunea în zilele de festival și regizorul Alfonso Santos Gargallo.
Când am ales conceptul, știam, evident, cât de ofertant este, dar habar nu aveam cât de actual avea să fie în doar câteva luni. Vă vom povesti mai multe despre cum a luat naștere ideea tematicii din acest an în curând, într-un interviu cu directorul festivalului, Mihai Dragomir.
Pentru noi, a fost o reamintire a faptului că istoria se construiește în fiecare clipă. Fiecare moment cuprinde, deopotrivă, tot ceea ce a fost înainte și tot ceea ce urmează să se întâmple.
Tot la viitor și la faptul că acesta începe acum ne gândeam și cu unsprezece ani în urmă, când am pus pe picioare proiectul Școala de Vară Astra din cadrul FFIR.
Școala de Vară se adresează studenților și îmbină în mod inedit activități foarte diverse, de la proiecții de filme, dezbateri și workshop-uri, cu scopul de a familiariza participanții cu diferite abordări ale istoriei.
În timpul celor 11 ani de Școală de Vară am dezvoltat parteneriate cu numeroase universități din țară, în special cu Universitatea de Vest din Timișoara, apoi cu universități de peste hotare, din Republica Moldova și din Ucraina. Anul acesta, ne-am bucurat de prezența studenților din București, Cluj, Iași, Suceava, Timișoara, Bălți și chiar și din Copenhaga.
Școala de Vară, schimb cultural pentru studenți
Schimbul cultural nu se oprește aici. Studenții sunt admiși la Școala de Vară în urma prezentării unui proiect. În cadrul zilelor de festival, proiectul evoluează, apar idei noi care îmbogățesc conceptul inițial și uneori, chiar îl modifică radical. Așa iau naștere, de exemplu, documentare animate de la dorința de a descoperi mai mult despre perioada comunistă – un proiect tare drag nouă căruia îi vom dedica un articol special.
În spatele acestor proiecte, undeva în culise, cu un aport extraordinar, sunt îndrumătorii care sunt alături de studenți de la începutul Școlii de Vară până la finalizarea și punerea în practică a proiectelor. Uneori, le sunt alături mai mulți ani pentru că unii participanți aleg să se întoarcă pe „băncile” Școlii și revin și anul care urmează, dornici să mai învețe ceva și să facă din nou parte din echipa FFIR.
În timpul Festivalului de Film și Istorii Râșnov de anul acesta, printre ședințe și ateliere cu studenții, între o dezbatere și o proiecție de film documentar, l-am prins la o scurtă discuție pe coordonatorul proiectului, Cosmin Budeancă.
Cosmin Budeancă este istoric specializat în istorie contemporană și a coordonat diferite proiecte educative pentru elevi și studenți. Cum se construiește istoria în cadrul Școlii de Vară FFIR, prin ce se deosebește acest proiect de toate celelalte, dar mai ales, de ce aleg studenții să revină și anul următor, ne spune chiar el:
FFIR: Ce este Școala de Vară FFIR și care e istoria ei pe scurt?
Cosmin Budeancă: Este a 11-a ediție a Școlii de Vară din cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, un proiect care s-a dorit de la bun început să fie complementar celorlalte activități care se desfășoară aici, respectiv, scopul ei este acela de a-i familiariza pe tinerii studenți din țară și, în ultimii ani, și din Republica Moldova sau din Ucraina cu anumite aspecte ce țin de istoria filmului, de istoria noastră, istoria internațională ș.a.m.d.
Filme, dezbateri, workshop-uri
Există, de asemenea, în cadrul Școlii de Vară o serie de activități care sunt conectate cu ce se întâmplă în cadrul festivalului. Așadar, studenții participă la filme, la dezbateri, la workshop-uri, e un proiect complex, iar participanții au rezultate deosebite. Asta nu o spun eu, ca organizator, ci rezultatele lor ulterioare: implementează proiecte inspirate cumva din ceea ce învață sau descoperă aici, la Râșnov, și ăsta este lucrul care ne bucură cel mai tare, faptul că nu sunt doar simpli receptori de informații, ci ajung la rândul lor să dea mai departe, către publicul larg.
FFIR: Ne poți da câteva exemple de proiecte care au fost implementate și care au avut succes și au apărut la Școala de Vară?
Cosmin Budeancă: Da. Aș spune de un festival de film istoric care s-a desfășurat în Vatra Dornei în urmă cu câțiva ani, apoi s-au făcut trei ediții, la un moment dat s-a ajuns să fie transfrontalier. A fost implementat de un fost student de la Școala de Vară de la Râșnov.
Apoi, sunt expoziții. Chiar în momentul de față, în Râșnov sunt două expoziții realizate ca parte din Școala de Vară de la Râșnov, una despre cinematografia românească în anii comunismului, iar una despre clădiri reprezentative din Cernăuți.
De asemenea, sunt volume care au apărut. Sunt două volume apărute la Cluj, echipa din Cluj a făcut povești ale familiilor lor din perioada comunistă, interviuri cu părinții, cu bunicii. Sunt, de asemenea, mese rotunde care s-au realizat în ultimii ani, filme. Chiar zilele trecute au fost prezentate două astfel de filme aici, în cadrul festivalului.
FFIR: Cum sunt aleși participanții la Școala de Vară?
Cosmin Budeancă: Colaborăm cu universitățile din țară și, cum spuneam, și din Republica Moldova, respectiv din Cernăuți, din Ucraina. În funcție de interesul studenților pentru film, pentru istorie, pentru dezvoltare personală până la urmă, se trimite o scrisoare de intenție, o aplicație și în funcție de asta selectăm participanții în colaborare și cu profesori de la facultățile din universitățile menționate.
FFIR: Ce este special la Școala de Vară? De ce ar trebui cineva să vină aici?
Studenții vin și revin chiar și a treia oară
Cosmin Budeancă: Eu am organizat și școli de vară pentru elevi, pentru studenți și în anii anteriori, dar aici este o atmosferă ceva mai specială. Faptul că există posibilitatea aceasta de a îmbina muzica, filmul, elementele educative, nu l-am făcut nici eu înainte și nu l-am întâlnit nici la alte școli de vară. Eu o atmosferă specială aici, la Râșnov și asta o spun eu cu subiectivism, dar o spun și cei care au participat și au revenit, iar ăsta cred că este cel mai bun argument, faptul că unii studenți au venit și au revenit chiar și a treia oară aici. Deci nu s-au învățat minte, n-au învățat suficient și au revenit să-și completeze studiile.
FFIR: Cum sunt proiectele de acum, în faza incipientă, apropo și de tema de anul acesta?
Cosmin Budeancă: Sunt provocatoare și chiar ne-au surprins cu ideile pe care le-au pus în discuție. De regulă în aceste zece zile în care ei stau aici elaborează proiectul. Pornesc inițial cu o idee și apoi o dezvoltă în așa fel încât ulterior, după ce se întorc acasă, să o poată implementa.
Idei inovatoare, tineri cu inițiativă la Școala de Vară FFIR
Sunt idei inovatoare, e foarte stimulativ să vezi tinerii că au inițiativă, că se gândesc la tot felul de lucruri conectate cumva la realitățile prezente și asta îți dă sentimentul că nu ai muncit degeaba și că ești pe drumul cel bun.
FFIR: Ce se întâmplă cu proiectele după aceea, în faza de implementare? Mai primesc vreun ajutor din partea Școlii de Vară? Sunt pe cont propriu, li se dă mână liberă?
Cosmin Budeancă: Suntem în permanență în legătură cu ei, îi ajutăm, îi sprijinim atât logistic cât și financiar, iar ulterior, după ce proiectele sunt implementate, cum spuneam și mai devreme, ele devin cumva parte din acest festival, sunt aduse aici, sunt prezentate, au în permanență suportul nostru și cred că ăsta este un lucru bun pentru toată lumea. Și pentru festival, dar și pentru ei. Faptul că învață că în echipă putem să facem lucruri extraordinare.