Schimburile culturale, un atu dincolo de granițele geopolitice, interviu cu Ambasadorul Irlandei în România, Dl. Paul McGarry

Tematica din acesta an a Festivaluluii de Film și Istorii Râșnov a fost un bun prilej pentru a ne concentra mai mult pe multiculturalism și incluziune socială. Granițe sau Borders reprezintă o temă ce își propune să scoată în evidență cât de mult s-a schimbat societatea din jurul nostru.

În plus, Granițe este un spectru ce pune în lumină paradigma anumitor granițe sociale dintre oameni, formate pe parcursul ultimelor decenii în contextul unei lumi tot mai axate pe tehnologizare, globalizare sau industrializare accelerată.

Ca în fiecare an, în jurul FFIR se concentrează oameni din diverse domenii, fie că vorbim despre cultură, educație, diplomație sau sociologie. Festivalul reușește să aducă laolaltă oameni ce inlesnește schimbul de idei valoroase, proiecte și colaborare continuă în domeniile pe care le desfășoară.

Ediția 14 a Festivalulului de Film și Istorii Râșnov a fost gazda unui schimb cultural în peisajul local. Cu ajutorul partenerilor de la Ambasada Irlandei în România, pe scena cinematografului Amza Pellea din Râșnov publicul a văzut o parte din spiritul irlandez materializat în dezbateri și spectacole artistice inspirate din cultura poporului irlandez. 

Cultura irlandeză prezentă la FFIR14

Participanții FFIR au putut urmări pelicula „100 de ani de Ulise”, în regia lui Ruan Magan, care a deschis porțile către dezbaterea ce a urmat, despre scriitorul James Joyce. 

Sursa foto: muzeulbucurestiului.ro

La dezbatere a fost prezent și Excelența Sa, Ambasadorul Irlandei în România, domnul Paul McGarry. Iar pentru o apropiere și un schimb cultural concret, participanții la dezbatere au putut urmări o serie de dansuri și cântece irlandeze interpretate de elevii școlii STEYsha School of Irish Dance. 

Aceste momente au solidificat și marcat încă o dată schimbul cultural valoros dintre România și Irlanda. Am reușit să stăm de vorbă, într-un scurt interviu, cu ES, Ambasadorul Irlandei în România, domnul Paul McGarry, despre tematica FFIR 14 și importanța unui schimb cultural constant între cele două țări.   

Schimb cultural între România și Irlanda la FFIR14

Interviu Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România:

FFIR: Domnule Ambasador, cât de important, cât de relevant considerați dumneavoastră că este Festivalul de Film și Istorii Râșnov în lumea cinematografică din România și din Europa? 

Paul McGarry: Ei bine, eu cred că este foarte important să avem festivaluri din această zonă deoarece ne ajută să ne gândim intens la cum arată lumea din jurul nostru în acest moment. De asemenea, ne ajută să privim și trecutul nostru, ne ajută să învățăm lecții din trecutul nostru. 

De aceea, este grozav că noi, cei de la Ambasada Irlandei în România că am avut ocazia să aducem la FFIR filme irlandeze, care privesc în trecutul nostru. Iubesc acest festival. 

Este o oportunitate foarte bună de a discuta teme care, cred eu, sunt foarte relevante și importante pentru noi toți în ziua de astăzi.        

FFIR: Considerați că prin intermediul unui festival precum cel de la Râșnov se produce un schimb cultural? 

Paul McGarry: Întotdeauna ai parte de schimburi culturale atunci când aduci cultura țării tale într-o altă țară. Mereu învățăm și am fost minunat să văd astăzi, la Festivalul de Film și Istorie Râșnov, dansatori români ce au executat dansuri tradiționale irlandeze, muzicieni români cântând muzică irlandeză; e grozav. 

Sursa foto: tion.ro

Și e minunat să putem purta discuții despre literatură și despre artă. E bine să aducem la suprafață ceea ce gândim despre aceste lucruri, aceste schimburi culturale.

FFIR: Ce părere aveți despre tematica abordată anul acesta la Festivalul de FIlm și Istorii Râșnov, respectiv Granițe, Borders? Este o temă relevantă pe care trebuia pus accentul?

Tematica granițelor tot mai relevantă în actualul context social și cultural

Paul McGarry: O discuție despre granițe nu a fost niciodată mai relevantă. În Irlanda, noi trăim pe o insulă cu o graniță care este în permanență relevantă. Este relevantă atât în context european, cât și în context irlandez.

Și este relevantă pentru relații. Și cred că toate granițele sunt relevante pentru relații. Granițele țin oamenii afară, dar totodată, le permit să intre. Iar în această chestiune, a excluderii celuilalt, a faptului că oamenii sunt diferiți, cred că trebuie să fim mai incluzivi.

Și evident, trebuie să gestionăm granițele. Dar trebuie să stabilim și moduri de oferi un adăpost oamenilor, iar aducerea în țările noastre a oamenilor din alte locuri reprezintă întotdeauna o experiență prin care orice țară devine mai bogată. Întotdeauna o țară este mai bogată dacă este deschisă. Și cred că toate țările au nevoie de acest plus de bogăție.


  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *