Vom trăi și vom fi liberi!

Editorial FFIR 2019

Sunt aproape 30 de ani de atunci. Puteam să ne naștem într-o dictatură sau să moștenim viața într-un regim autoritar. Am primit libertatea.

*

A 11-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov vă propune 10 zile de prelegeri, dezbateri, proiecții de filme și concerte având ca temă centrală libertatea. Conceptul acesta atât de generos, atât de vag, atât de divers în înțelesuri și forme de manifestare.

De când vorbesc oamenii despre libertate? Cum a evoluat acest concept de-a lungul istoriei? Ce înseamnă libertatea azi, în România? Dar în alte părți ale lumii? Are libertatea același înțeles pentru un tânăr sau pentru un senior, pentru un om sărac sau un pentru om bogat, pentru un locuitor dintr-un mare oraș sau pentru cel dintr-un cătun?

Este libertatea un drept sau o responsabilitate? Poți renunța să te lupți pentru libertate atunci când nu o ai? Poți renunța la libertate atunci când o ai? Unde se termină libertatea ta și începe libertatea celei de lângă tine? Putem construi o societate bazată pe libertatea fiecăruia dintre cetățenii ei? Putem construi o societate altfel decât luptându-ne zi de zi pentru libertatea fiecăruia dintre cetățenii ei? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările în jurul cărora ne propunem să realizăm, împreună, FFIR 2019.  

Vom vorbi despre emigrație, despre educație, despre sărăcie, despre multiculturalism, despre România minorităților, despre România digitală, despre România de pe hartă, despre România din inimă, din gând, din amintire, din vis. Vom marca 50 de ani de la aselenizare, eveniment-simbol al perpetuei năzuințe a omului pentru mai mult, pentru mai înalt. Vom evoca memoria lui Alexandru Paleologu și Iuliu Maniu, înaintași al căror exemplu ne-ar putea modela viitorul. Vom vorbi despre ce ne desparte, vom vorbi despre ce ne poate uni.

*

Suntem în iulie 2019. Anul unei comemorări, dar și anul unei efervescențe sociale ieșite din comunul acestor locuri și acestor timpuri. 

Sunt aproape 30 de ani de atunci. Puteam să ne naștem într-o dictatură sau să moștenim viața într-un regim autoritar. Am primit libertatea.

Pentru noi, cei de acum, e un fapt, o întâmplare. Pentru ei, cei de atunci, a fost o alegere, un destin. Atunci, pe zidurile clădirilor din marile orașe, era scris „Vom muri și vom fi liberi!”. Acum, suntem datori să ducem mai departe darul ce ni s-a dat.

  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *