Interviuri cu oamenii din culisele FFIR: Mihai Dragomir, Iulia Hermeneanu și Daria Cojanu

„Sufletul și energia mea se concentrează în principal pe FFIR”

Din culisele Festivalului de Film și Istorii Râșnov

Prima ediție a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov a apărut în 2009 din dorința de a pune în valoare o nișă a cinematografiei locale și mondiale – filmul istoric – dar și din nevoia de a crea un spațiu public pentru dezbaterea unor teme actuale al căror ecou depășește momentul prezent. Treptat, aceste idei s-au ramificat și au ajuns să cuprindă mai multe domenii culturale: nu doar film și dezbateri ci și teatru, istorie, muzică, literatură, arte plastice și educație.

De la an la an, festivalul a crescut. Anul acesta, ediția a 14-a s-a desfășurat pe perioada a 19 zile în locuri inedite din Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara, Hărman, Vulcan, Crizbav și Felmer. Dar, deși a căpătat noi dimensiuni, Festivalul de Film și Istorii și-a păstrat spiritul relaxat – Fără covor roșu, fără fițe, fără isterie, fără breaking news – de eveniment cu și despre oameni. În aceeași notă, anul acesta am început un proiect nou despre oamenii din Râșnov. Sub titlul Dincolo de garduri am contopit spațiile private cu cele publice, pentru că, la urma urmei, istoria unui loc este scrisă cu ajutorul istoriilor fiecărei familii și ale fiecărui om. Cum a fost Dincolo de garduri și cu ce povești frumoase am rămas de acolo vă vom spune în curând, într-un alt articol.

Au fost 19 zile de festival. Dar un festival începe cu mult înaintea primei zile. Este ca un sport de performanță – festivalul este finala. Ca totul să iasă bine, o mână de oameni se pun pe treabă chiar cu un an înainte. Aceștia sunt oamenii din culise, cei pe care îi vedeți apoi în fiecare zi de festival, de dimineață, când la prima oră își iau micul dejun în curtea Schubz făcând deja planul pentru ziua în curs, până noaptea târziu, când sunt ultimii care pleacă. Ne întrebăm de multe ori de unde își iau energia. Sunt zi de zi pe baricade: întâmpină oaspeții, stau de vorbă cu participanții la evenimente, asigură infrastructura, coordonează voluntarii, când trebuie, aduc umbrele pentru că, deși prognoza arăta soare, afară a început să plouă torențial și trebuie găsite soluții imediate ca evenimentul să aibă loc.

Pe pe câțiva dintre oamenii care au grijă ca toate să decurgă conform programului am reușit să-i prindem câteva minute: pe Mihai Dragomir – directorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, pe Iulia Hermeneanu – Coordonator concerte rock’n’blues și pe Daria Cojanu din grupul de tineri voluntari care țin energia la cote înalte, înviorează atmosfera și fără de care nici nu ne putem imagina cum am face față. 

Iată ce ne-au dezvăluit în cadrul unor scurte interviuri din minunata grădină Schubz:  

Mihai Dragomir – Directorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov

Mihai Dragomir – Directorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov

FFIR: Care este istoria pe scurt a Festivalului de Film și Istorii Râșnov?

Mihai Dragomir: Festivalul de Film și Istorii a început încă din 2009 ca un eveniment de nișă, un eveniment care pune în valoare partea de film istoric, dar și partea de dezbateri. Este un eveniment complex, un produs cultural complex care îmbină în același timp proiecții de film, dezbateri, muzică, teatru, carte și expoziții. Și mai are o componentă importantă, e vorba de Școala de Vară unde, de fapt, ne construim generația de mâine. Ne construim generația de mâine atât din punct de vedere al viitorilor membri în echipă, parteneri și, de ce nu, furnizori de conținut, cât și publicul pe care ne vom baza în viitor. 

FFIR: Ne aflăm la cea de-a 14-a ediție, unde tematica este Boarders/Granițe. Cum s-a ajuns la conceptul acesta și ce înseamnă el mai exact?

Mihai Dragomir: Orice ediție de festival, de fapt, începe cu un an în urmă. Am început anul trecut în septembrie să ne gândim pentru anul acesta care ar fi o temă potrivită, care ar fi o temă actuală și, după un proces de consultare și în interiorul echipei și cu specialiști în domeniu, am ajuns la această nevoie de a discuta despre granițe. Nu numai despre granițele fizice, cât mai ales, poate, despre granițele din mintea noastră și alte tipuri de granițe de care ne lovim și care, de cele mai multe ori, ne împiedică în evoluția noastră. E un proces de dezvoltare de conținut pentru acest festival care durează, de fapt, mai mult de zece luni de zile și în care ne bazăm foarte mult pe parteneri care vin cu conținut de calitate. 

Iulia Hermeneanu – Coordonator concerte rock’n’blues


Iulia Hermeneanu – Coordonator concerte rock’n’blues

FFIR: Cum ai ajuns în echipa FFIR?
Iulia Hermeneanu: Totul a început acum șapte ediții când am venit ca voluntar la FFIR și anul următor l-am întrebat pe Mihai cine se ocupă de artiști atunci când ajung în festival. Mi-a spus că nimeni și că aș putea s-o fac eu, dacă vreau. Bineînțeles că am spus „da” și de atunci, de la an la an am început să mă ocup tot mai mult de artiști, până în prezent când fac toată partea de concerte, de la a decide ce trupe vor veni la Râșnov, la primirea efectivă a artiștilor aici, în festival. De voluntari mă ocup de mai puțin timp, dar am pornit de acolo și știu cum e.

FFIR: Ce înseamnă pentru tine FFIR?

Iulia Hermeneanu: FFIR e festivalul de care mă ocup în orice moment liber, adică dacă mă trezesc dimineața și văd că strălucește soarele cumva, voi face o poză și aia va fi pentru FFIR. Adică tot sufletul și energia mea se concentrează în principal pe FFIR, nu doar trei săptămâni din an cât avem festivalul, ci tot anul.

FFIR: Cum a ajuns să fie o pasiune?

Iulia Hermeneanu: E o pasiune și e ceea ce vreau să fac mulți ani de-acum încolo. Pur și simplu cred că ne-am găsit eu și organizarea de evenimente și în special Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

FFIR: Ce-ți place cel mai mult la ceea ce faci aici?

Iulia Hermeneanu: Totul. Totul și asta cred că descrie cel mai bine. De la oamenii din festival, de la ceea ce se întâmplă în timpul festivalului, dezbaterile, filmele, concertele, oamenii, voluntarii, tot pentru mine înseamnă FFIR și pasiunea pentru FFIR.

FFIR: Cea mai mare provocare?

Iulia Hermeneanu: Provocările apar în fiecare zi și cred că la final de festival, când tragem linie, totul e o provocare. Și finalul, și începutul, dar cred că mereu provocarea este ce vom face la anul. Ce putem face mai bine, cu ce mai uimim oamenii, dar fiecare ediție a festivalului ne răspunde că am făcut bine față provocării.

Daria Cojanu – Voluntar FFIR 2022

FFIR: Cum ai ajuns voluntar FFIR?

Daria Cojanu: De când eram mică veneam în curtea Schubz și am participat la tot felul de ateliere. Vedeam tot timpul pe stradă adolescenți cu cană și cu tricouri de festival și cu ecusoane și mă gândeam: „Mamă, ce fain, ce mișto. Oare ce e cu copii ăștia de sunt toți îmbrăcați la fel și se plimbă prin tot Râșnovul.”

Ulterior, am aflat că este un festival și, evident, eram prea mică să fiu voluntar aici, dar mi-am dorit ca toată viața mea să fiu voluntară. Anul trecut am intrat în grupa de voluntariat de la Europe Direct și după am luat legătura cu Iulia și așa am ajuns să fiu voluntară la Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Anul trecut am fost doar o zi, din păcate, dar anul ăsta recuperăm și stau pe toată perioada festivalului.

FFIR: Cum ți se pare experiența de până acum?

Daria Cojanu: Mi se pare o experiență foarte frumoasă. Ți se deschid foarte multe uși în multe domenii. Pe lângă faptul că avem atelierele în timpul zilei, seara, la concerte ai ocazia să trăiești viața pur și simplu, să fii la un concert.

FFIR: Ce te aștepți să înveți de acum încolo?

Daria Cojanu: Probabil cum să organizez lucruri pe viitor. Mi se pare că mi se potrivește foarte bine acest „job” de organizator și tocmai de-asta îmi place foarte mult că sunt cât mai solicitată aici.

FFIR: Care au fost provocările cu care te-ai confruntat până acum?

Daria Cojanu: Tocmai că am fost pusă să organizez anumite lucruri, dar eu zic că m-am descurcat destul de bine până acum și pe viitor știu ce pot să repar și să fac mai bine.

Abia așteptăm să vedem ce ne pregătesc oamenii aceștia pentru ediția 2023 a Festivalului de Film și Istorii Râșnov!

  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *