Peliculele „Tăcerea celorlalți”, produsă de Pedro Almodóvar, și „Jurnalul familiei -escu”, regizată de Șerban Georgescu, au câștigat premiile competiției de film documentar a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019

A 11-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019 s-a încheiat duminică seara cu proiecția filmului „Sunset” (regia László Nemes), în prezența actorului Vlad Ivanov. De-a lungul celor 10 zile de festival, peste 10.000 de spectatori au asistat la cele 20 de dezbateri, 57 de filme, 4 spectacole de teatru, 8 concerte rock’n’blues și 14 concerte de muzică veche desfășurate la Râșnov, Codlea și Crizbav.

Vlad Ivanov, în timpul spectacolului-concert Broken Musicke, susținut alături de Ensemble Olivastro și de István Csaba în Biserica Evanghelică din Râșnov, la FFIR 2019

Premiul juriului de profesioniști al competiției de film documentar FFIR 2019, condus de cineastul francez Pierre Henri-Deleau, a fost câștigat de pelicula spaniolă „Tăcerea celorlalți” în regia lui Roberto Bahar și Almudena Carracedo, produs de Pedro Almodóvar. Premiul publicului și cel al juriului de liceeni au revenit producției românești „Jurnalul familiei -escu”, regizată de Șerban Georgescu și produsă alături de Liviu Tofan.

Șerban Georgescu (în cămașă albastră), primind premiul juriului de liceeni (stânga față) la a doua ediție a Competiției de Film Documentar, găzduite de FFIR 2019

Într-una dintre cele mai interesante dezbateri ale ediției, cea despre educație, rectorul Universității din București, dl Mircea Dumitru, a îndemnat la realism în ce privește viitorul învățământului universitar din România: „Noi nu vom avea niciodată în România un Harvard. Dar putem avea universități din ce în ce mai bune, care să îi facă pe tineri să se gândească mai mult înainte de a decide să plece pentru studii în străinătate. Trebuie să gândim realist”.

Fragmente video din dezbaterea „We don’t need no education!?” pot fi urmărite aici.

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, la FFIR 2019

Atașatul militar al ambasadei Statelor Unite în România, colonelul Scott A. Weston, a reafirmat puternicul angajament militar al SUA în Europa: „Deși unii experți militari vorbesc despre distanțarea SUA de Europa, adevărul este exact contrariul. Statele Unite cheltuiesc mai mulți bani în Europa și au trupe mai numeroase. Pentru SUA, articolul 5 din Tratatul NATO este sacrosanct. Angajamentul Statele Unite în Europa este mai puternic ca niciodată!”.

Colonelul Scott A. Weston, atașatul militar al ambasadei SUA în România, la FFIR 2019

Un moment cu totul special al ediției din 2019 a FFIR l-a reprezentat prelegerea sociologului Gelu Duminică despre rolul romilor ca păstrători ai folclorului românesc, acompaniată live de taraful Marian Mexicanu’.

Înregistrarea video integrală a prelegerii „Rromii, păstrători ai folclorului românesc” poate fi urmărită aici.

Gelu Duminică și taraful Marian Mexicanu’ la FFIR 2019

Actrița Oana Pellea a susținut, în Grădina Cetății Râșnov, în fața a sute de spectatori, un emoționant discurs despre libertate personală, libertate artistică și libertate cetățenească.

Oana Pellea la FFIR 2019

Înregistrări video din cadrul dezbaterilor pot fi urmărite pe www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/. Rezumate și fotografii sunt de găsit pe www.ffir.ro/blog/.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Râșnov Society și Asociația Mioritics.

FFIR are susținerea unor parteneri importanți: The German Marshall Fund, Banca Comercială Română, ETA2U, Banca Transilvania, CEC Bank, Trencadis, Medlife, RBC, Arnia, FAN Courier, Qualitance, Nuclearelectrica, Fundatia Sturza, Orange, OMV Petrom, Brinel, Purcari, Nespresso, Portland, KPMG, PwC, Deloitte, Schneider, Druid,  Autonom, VMS, Csiki Sör, Medoc.

Cu sprijinul financiar al: Consiliul Județean Brasov, Centrul Național al Cinematografiei, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Universitatea de Vest din Timișoara, SNSPA, Universitatea Transilvania Brasov.

Foto: Daniel Secărescu

  •  
  •  
  •