„În lipsa unui plan, România a mărit salariile, crezând că oamenii nu vor mai pleca. Greșit!“

Panel-ul „Satul economic global“ a deschis ziua de vineri a dezbaterilor de la FFIR 2019. Dan Bucșa, economist-șef al UniCredit Bank pentru Europa Centrală și de Est, Vlad Mareș, profesor asociat la Institutul European pentru Administrarea Afacerilor (INSEAD) în Fontainebleau și Adrian Dumitriu, CFO Nuclearelectrica, au participat la discuția moderată de Sorin Mîndruțescu.

Dan Bucșa, despre emigrația din țările din Europa Centrală și de Est 
„Fiecare țară din Europa Centrală și de Est o duce mult mai bine decât o ducea când a intrat în UE. Un calcul făcut de Franța arată că UE a contribuit între 4,5% și 14% la economia acestor țări. La 14%, e Ungaria, la 4,5%, e România.

Pe de altă parte, această integrare a dus la deschiderea granițelor, care a provocat fenomenul migrației. De pildă, între 2008 și 2010, un sfert din populația Lituaniei a emigrat. Știm ce s-a întâmplat și în România.

După votul pentru Brexit din iunie 2016, migrația spre Marea Britanie din cele opt țări care au intrat în UE în 2004 a devenit negativă. Mai mulți oameni din aceste țări, trăitori în UK, se întorc în țările lor de origine. În ceea ce privește România și Bulgaria, care au intrat în 2007, migrația spre UK e încă pozitivă.

Pe de o parte, avem Polonia, unde crește nivelul de trai, oamenii sunt optimiști și mulți polonezi se reîntorc în țară. Pe de alta, avem România și Bulgaria unde oamenii emigrați nu au încă senzația că se pot întoarce acasă.

Economia nu e totul. Avem nevoie și de instituții care să se dezvolte. Și aici România e mult sub alte țări din regiune.

Dan Bucșa, economist-șef al UniCredit Bank pentru Europa Centrală și de Est,
la Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2019

Vlad Mareș, despre inegalitatea economică:
Inegalitatea economică în România și Bulgaria este astronomică în comparație cu Ungaria, Cehia, Polonia sau Estonia. Lucrurile arată dramatic diferit între aceste două grupuri de țări. România este acum cea mai inegală societate din Europa. Am bătut până și Rusia!

În țările în curs de dezvoltare, inegalitatea economică are impact negativ asupra creșterii economice.

Societățile, înainte de a deveni bogate, trebuie să devină sănătoase. Întâi devenim sănătoși și apoi bogați!

Vlad Mareș, profesor asociat la Institutul European pentru Administrarea Afacerilor (INSEAD) în Fontainebleau, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2019

Adrian Dumitriu, despre decalajul economic dintre Romania și Polonia:
„La nivel de real GDP/capita, România este la 8.500 euro, echivalentul a ce avea Polonia în 2007. Acesta este motivul principal pentru care azi polonezii se întorc acasă și românii nu. România are încă foarte multe de făcut în ceea ce privește dezvoltarea economică.

România a câștigat foarte mult din procesul de globalizare. La nivel de
GDP/capita, globalizarea e responsabilă, în ultimii ani, de o crestere anuală de 190 euro, în medie. Asta înseamnă mai mult de 30% din creșterea anuală de 425 euro de GDP/capita întâmplată în România în ultimii 3 ani. Să sperăm că acest trend se va păstra și că, în cinci ani, vor începe și românii să se întoarcă în țară.“

Adrian Dumitriu, CFO Nuclearelectrica, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2019

*******

Adrian Dumitriu, despre penuria de personal din industria nucleară
Pentru noi, plecarea oamenilor din țară este o amenințare. Nuclearelectrica acoperă 20% din necesarul de energie al României. 1 bec din 5 e alimentat de noi.

Industria nucleară e diferită de altele. Dacă la altele este competiție, noi suntem o mare familie. Dar există și la noi o competiție: aceea de a atrage oamenii. Vârsta angajaților e mare, eu, la 48 de ani, sunt la media industriei.

Ne pleacă specialiști în zone mai bine plătite. În Dubai, o centrală ce trebuia pornită acum doi ani și a avut penurie de personal a început să atragă personal din străinatate, inclusiv de la noi.

Pentru a construi unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, avem nevoie de capital financiar, dar și de capital uman.“

Dan Bucșa, despre lipsa unui plan pe termen lung al României
„Dacă României îi lipsește ceva, este viziunea pe termen lung.

De pildă, Ungaria are un plan de țară care constă în atragerea de investiții din ce în ce mai specializate, cu valoare adăugată din ce în ce mai mare. Ungaria a înțeles că are nevoie de un capital uman cât mai educat și de tehnologie.

Când în Franța au apărut demonstratiile <<vestelor galbene>>, liderii ei s-au întâlnit și au constatat că Franța nu mai are o poveste. Care e povestea României?

Realist vorbind, trebuie să spunem că nu le merg nici lor chiar toate. Într-un sondaj regional, întrebate cât de bine se descurcă angajații noi, companiile au dat note între 1 și 7. În Romania, media notelor a fost sub 4. În Ungaria, media a fost sub cea a României.

În lipsa unui plan, România a mărit salariile, crezând că oamenii nu vor mai pleca. Greșit! De pildă, în Spania, puterea de cumpărare a oamenilor e mai mică decât la noi. Dar, dacă ne uităm la educație, la sănătate și la infrastructură, spaniolii sunt mai fericiți să trăiască în Spania decât în Germania.

Țările care au investit în capital uman au fost mai ales cele baltice, cu exemplul cel mai remarcabil Estonia.“

Dan Bucșa:
Nu putem avea doi Moș Crăciuni! România are, de 7 ani, doi Moș Crăciuni. Nu putem avea și taxe mici, și investiții mari!

Vlad Mareș, despre modelul estonian:
„E clar că Estonia e modelul cel mai de succes din Europa de Est. Estonia s-a bazat pe investiții masive pe capitalul uman. Și asta înseamnă mai ales investiții la nivelul învățământului primar, acolo unde România are o gaură, în ciuda multiplelor reforme educaționale.

În Europa de Est, copiii noștri o vor duce mai bine decât o ducem noi și noi o ducem mai bine decât au dus-o părinții noștri. Asta nu mai e valabil în Europa de Vest.”

******

Adrian Dimitriu, despre potențialul de dezvoltare al României:
„Este pentru prima oară în istoria omenirii când e mai ieftin să te țîmprumuți decât să îți ții banii. Banii sunt ieftini!

România are potențial de dezvoltare în direcția digitalizării. Acesta poate fi un motor de dezvoltare al României.

Avem loc de dezvoltare și pe infrastructură, desigur. Avem avantajul că România are un grad de îndatorare destul de scăzut, în jur de 30% din PIB. Avem unde să creștem. Infrastructura poate fi un alt motor de dezvoltare al economiei.

Adrian Dimitriu, răspunzând unei întrebări despre viitorul energiei nucleare:
„Astăzi, omenirea are problema majoră a schimbărilor climatice cauzate de emisiile de CO2. Ceea ce înseamna că, dacă nu vom face ceva pentru a diminua emisiile de CO2, s-ar putea să nu mai avem unde trăi. Europa își propune reducerea emisiilor. UE își propune ca, în 2050, să aibă o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Pentru a ajunge la această țintă, 80% din sursele de energie trebuie să fie regenerabile, iar restul de 20% trebuie să fie nucleară. Fără energie nucleară nu se poate!

EDF din Franța (60%) și CGN din China (40%) sunt acționarii principali ai centralei care se construiește în Marea Britanie, la Hinckley Point, care va fi cea mai mare centrală nucleară din istorie. Noi suntem în negocieri cu CGN. Dar, înainte de a semna acest contract, avem nevoie de o susținere legislativă. În momentul în care vom avea o schemă de ajutor de stat pentru promovarea energiei fără emisii, vom putea vorbi în mod realist despre realizarea reactoarelor 3 și 4.“

Foto: Daniel Secărescu

  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *